Kako izbrati lokacijo in čas za poročno fotografiranje?

Že nekaj časa je bila moja želja izvesti inspiracijsko poročno fotografiranje, v smeri glamourja z vintage pridihom. Ekipo, lokacijo, stylinge, make-up, frizuro, rožice,… smo izbrali v stilu, ki smo si ga zamislili. Modela sta bila Alina in Klemen, ki nimata izkušenj s poziranjem, ampak sta le zaljubljen par, ki si nekoč v prihodnosti želi storiti korak naprej na njuni poti. Namen tega fotografiranja je bil odgovoriti na nekaj vprašanj s katerimi se srečujejo zaročenci pri planiranju poročnega dne. Želela sem spregovoriti o portretnem poročnem fotografiranju: kje, koliko časa in na kakšen način. Portretne fotografije so namreč tiste WAAAAW fotke, ki jih pari z veseljem razkazujejo v svojih foto knjigah in jih tudi razvijajo v večjih formatih, da krasijo stene domov. Po zaključenem poročnem slavju te fotografije postanejo živi spomini na poročni dan in živijo večno.

Ker je tematika zelo obsežna, jaz pa nisem tako zelo kratka in jedrnata :D, bom svoje pisanje razdelila na nekaj delov. Tokrat torej govorim o lokaciji in času, najprimernejšem za fotografiranje poročnih portretov.

Foto: polonabartol.com
Lokacija: Lepa Vida, Sečovljske Soline
Urejanje ambienta in poročne tiskovine Kristina Smodila (Designlicious)
Poročna obleka – Alina: Poročna zvezda
Poročni styling – Klemen: Sportina (XYZ)
Kvačkana obleka – Alina: (mimijewnit)
Stylingi: Mirijam Mitrović
Make-up: Manja Trtnik (TM Esthetics)
Frizura: Sabina Šivic (SB Studio)
Ogrlica: Tanja Drinovec (Atelje Beadhabit)
Šopek: Cvetličarna Art
Poročni torti in cup-cakesi: Urša Sonnenwald (Cukerčki)
Poročna dekoracija (zastave, lampijončki, skodelici): Trgovina Popolna dekoracija
Namizna keramika: Tatjana Kern (ByTatjana)
Očala: Optika Primc
Pijača Radler: Pivovarna Union

Kako torej izbrati lokacijo za poročno portretno fotografiranje?
V mojem primeru sem lokacijo skrbno izbrala, z mislijo na to kakšen tip fotografije želim prikazati. Želela sem si male, intimne lokacije ob morju, z odprtim z razgledom in s poudarkom na ekološki ozaveščenosti. Na lokaciji sem želela kreirati več kotičkov, da bi dosegla različne tipe fotografij. Ker obožujem dekoracijo, ki doda posebno noto fotografiji, je Kristina dekorirala nekaj predhodno izbranih kotičkov. Mizo s pogledom na morje je dekorirala s tiskovinami, ki jih je ustvarila sama pod blagovno znamko Designlicious, s krožnički in podstavki by Tatjana, ki so sovpadali z izbranim stilom. Mizo smo zaokrožili s tortico in cup-cakesi, ki jih je za nas pripravila Urška iz Cukerčkov ter šopkom, ki poudarja naravo in ambient, cvetličarne Art iz Kranja. V vsakem kotičku pa smo postavitvi dodali ustrezno poročno dekoracijo kot npr. zastavice, lončke, lampijončke, ki smo jih našli v trgovini Popolna dekoracija. Ker resno delo radimo začinimo s ščepcem zabave, smo se odločili ustvariti tudi zabavni Radler kotiček, z okusno brezalkoholno pijačo iz pivovarne Union, ki je še kako primerna za potešitev žeje na vroče poletne dni.

Pomembno je torej, da se o lokaciji portretnega fotografiranja par pogovori s svojim poročnim fotografom. Fotografije, ki izražajo osebnost para, ni lahko narediti, saj mora par svojemu poročnemu fotografu zaupati, se mu vsaj deloma odpreti. Priporočljivo je, da par skupaj s fotografom razmisli kje bi se na poročni dan počutil najbolj sproščeno. Poročni portreti se lahko izvajajo v naravi, ali v urbanem okolju, na odprtem terenu z razgledom, pod krošnjami dreves, v predpripravljenem ambientu z dekoracijo po izboru para, kot sem to storila sama, ipd. Par mora razmisliti tudi o tem, ali si želi svojo poročno zgodbo začiniti z dodatki/pripomočki, saj jih je pripročljivo v naprej predvideti, da se planira tudi čas za fotografiranje le-tega. Pri vsem skupaj pa se mora par zavedati, da je zaupanje fotografu temeljnega pomena, saj se v okviru poročnega dne lahko zgodijo neplanirani dogodki (dež, zasedenost lokacije ipd.), na katere je potrebno v hipu in brez panike reagirati.

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-3

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-2

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-5

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-6

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-8

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-48

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-51

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-13

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-10

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-16

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-15

Poročno-fotografiranje-LepaVida-17

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-22

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-23

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-27

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-25

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-24

Kdaj je torej najprimernejši čas za portretno poročno fotografiranje?
Ker pari niso izurjeni načrtovalci dogodkov, fotografiranje poročnih portetov, mnogokrat “vtaknejo” v luknjo med dvema porokama, omejeno s časom, ki jima mnogokrat ne omogoča sproščenosti. Vprašanje je torej kaj si par želi. Portrete kot portrete, ali top poročne fotografije. Nam, fotografom je posebnega pomena svetloba. Seveda moramo biti sposobni izvesti portretno poročno fotografiranje v vseh svetlobnih pogojih, vendar pa tiste najlepše in najbolj romantične fotografije nastanejo zelo, zelo pozno popoldan oz. dobro uro pred sončnim zahodom. To je žal čas, ko se večinoma svatovska družba odpravi na “juhico”. Nas fotografe takrat “srbijo” prsti. To je namreč čas, ko ne moremo sedeti pri miru, saj nam narava ponuja dodatne možnosti za kreativno izražanje. V kolikor par lahko preskoči juhico bi predlagala, da si po končanem obredu in čestitkah, vzame časa (cca. 1 do 1,5 urice), da sproščena in v miru izvedeta poročno fotografiranje. Definitivno ne bosta obžalovala.

Naše inspiracijsko poročno fotografiranje v Lepi Vidi smo izvajali konec septembra, okoli 16. 30 ure in zaključili z nočjo okoli 18. ure. Želela sem si intenzivnega sončnega zahoda, vendar pa moje želje niso bile uslišane.

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-29

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-32

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-31

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-30

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-34

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-72

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-75

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-49

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-50

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-62

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-64

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-61

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-82

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-77

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-76

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-81

porocno-fotografiranje-Lepa Vida-90

Poročno-fotografiranje-LepaVida-100

Poročno-fotografiranje-LepaVida-101

Če te zanima fotografiranje z mano, preveri mojo stran o družinski in poročni fotografiji na polonabartol.com. Dodajam pa še hitra linka do cenika in do forme za rezervacijo terminčka za sestanek ali fotografiranje 😉

Komentarji

komentarji

Trackbacks for this post

  1. Poročno fotografiranje – Alina in Klemen – portreti - BLOG polonabartol.com - Blog o fotografiji vezi, lepote in moje domišljije.